Carrière

Een carrièreswitch – hoe doe je het goed?

hoe moet je een carrièreswitch maken

Soms is het gewoon tijd voor iets anders. Hoe leuk jij je werk ook vind, als de uitdaging er af is, verliest de baan al gauw zijn glans. De meest logische stap om dan te maken is op zoek te gaan naar een andere baan die voor nieuwe uitdagingen zorgt. Dit vergt wel echter zelfvertrouwen. Want waar moet je opnieuw beginnen en hoe pak je dat aan? Er zijn een aantal manieren om een carrièreswitch goed door te maken. Waardoor je vol goede moed aan een frisse start kunt beginnen.

Inspiratie

Om soms verder te komen, is het belangrijk om terug te gaan naar het begin. Kijk eens terug op de kwaliteiten die je trokken tot jouw vorige baan, en kijk wat er in die tijd veranderd is. Op deze manier kun je opnieuw inspiratie halen uit zaken die je misschien in de eerste plaats vergeten was. Daarnaast is het ook belangrijk om je te richten op de zaken waar je nu veel raakvlakken mee hebt, zoals sport of reizen.

Er valt binnen jouw hobby’s en interesses genoeg functies bij bedrijven te vinden die daarop aansluiten. Het is vooral een kwestie van aan welke vereisten je moet voldoen en hoe jij je het beste voorbereidt op solliciteren naar dit soort vacatures.

Nog niet uitgekeken

Daarentegen hoeft het lang niet altijd te betekenen dat je jouw hele loopbaan moet omgooien voor een totaal andere vorm van werk. Een carrièreswitch kan net zo goed betekenen dat je binnen hetzelfde werkveld een nieuwe baan bij een ander bedrijf vindt.

Dit kan op zich al een nieuwe uitdaging zijn: een nieuwe werkomgeving zonder dat je daarbij jezelf volledig opnieuw hoeft op te bouwen als werknemer. Een wisseling van het landschap binnen jouw werkomgeving kan al voldoende zijn om een frisse start te maken. Misschien vind je bij een ander bedrijf opnieuw de liefde voor het beroep waar je al jaren in bezig bent.

Waarden

Een ander belangrijk aspect is om te kijken welke waarden jij aan jouw loopbaan hecht. Het gaat hier onder meer bijvoorbeeld om het werken binnen een team. Of de mogelijkheid om je binnen een bedrijf te kunnen ontwikkelen en een bepaalde mate van zelfstandigheid binnen jouw werkzaamheden. Dit kan in de loop der jaren veranderd zijn, waardoor je op zoek moet naar een functie waar je deze waarden wel hebt.

De grote vraag is dan of er binnen het bedrijf een andere functie beschikbaar is, waardoor je er intern naar kunt solliciteren. Of moet je uitwijken naar een ander bedrijf of misschien wel een geheel ander soort beroep. De grootte van jouw carrièreswitch hang voor een groot deel af van deze afweging.

You Might Also Like