Carrière

Is ervaring opdoen in het buitenland noodzakelijk?

is ervaring in het buitenland noodzakelijk

Tijdens je middelbare school en de studies daarna, krijg je voldoende mogelijkheden om je talenten verder te ontwikkelen in het buitenland. In de middelbare school kun je op uitwisseling gaan en in het hoger of op de universiteit, heet dat dan Erasmus. In dit geval ga je dan buiten de landsgrenzen gaan studeren. Ook kun je ervoor kiezen om een stage in het buitenland te volgen. Of nog beter, enkele jaren te gaan werken in het buitenland. Maar is die ervaring nu echt noodzakelijk om in het latere leven een goede job te kunnen scoren? Natuurlijk niet, het is maar hoe je het zelf bekijkt.

Wat voor soort ervaring

Een Erasmus in Kopenhagen, een stage in Praag of enkele jaren werkervaring in Amsterdam. Het is natuurlijk iets dat meteen in het oog springt als een recruiter een stapel CV’s screent. De buitenlandse stad valt meteen op en je belandt al snel op de stapel van interessante kandidaten. Toch is het buitenland niet alles, want veel hangt natuurlijk af van wat voor soort ervaring je daar hebt opgedaan. Heb je bijvoorbeeld twee jaar in een coffeeshop in Amsterdam gewerkt?

Dan kom je waarschijnlijk niet meteen in aanmerking om de nieuwe secretaresse van de CFO te worden. Heb je je jaar moeten opnieuw doen omdat je teveel hebt gefeest tijdens je Erasmus in Kopenhagen? Dan wordt dat ook niet gezien als een positieve ervaring. Let dus op met wat voor soort ervaring je in het buitenland opdoet en wanneer het dus de moeite is om het te vermelden.

Het maakt je rijker

Vaak hoor je ook wel dat een buitenlandse werkervaring je persoonlijk rijker maakt. En dat is ook wel zo. Het toont namelijk dat je onafhankelijk sterk genoeg bent om op je eigen benen te staan en een nieuw leven elders te starten. Toch hangt dit ook weer af van de situatie. Je hebt bijvoorbeeld vriendinnen die samen op Erasmus vertrekken en gedurende die periode onafscheidelijk zijn.

Je hebt ook mensen die in het buitenland gaan werken, maar niet in staat zijn om daar nieuwe vrienden te maken. Pas als je volledig je weg vindt in een nieuwe stad, kun je zeggen dat de ervaring je rijker heeft gemaakt. En wees maar zeker dat daar naar gevraagd zal worden tijdens een sollicitatiegesprek.

Enkel als jij het wilt

Is ervaring in het buitenland opdoen noodzakelijk? Het antwoord hangt sterk af van persoon tot persoon. Je moet het vooral zelf willen doen. Ga dus zeker nooit gewoon naar het buitenland studeren of werken, omdat het beter staat op je CV. Doe het enkel als je het zelf wilt, want pas dan zal je erin slagen!

You Might Also Like