Carrière

Wat voor een effect kan een carrièreswitch op je hebben?

Decisions about the future

Een carrièreswitch is hoe dan ook een enorme stap om te maken. Je komt niet alleen in een totaal andere omgeving terecht, maar je krijgt ook vaak te maken met een andere bedrijfscultuur en alle verschillende werkzaamheden die binnen de nieuwe sector die je gekozen hebt. Dit verschil met jouw vorige baan kan vaak duizelingwekkend op je overkomen. Daarom is het goed om te weten wat voor effecten het wisselen van baan op je kan hebben. Op deze manier ben je beter voorbereid op wat er kan gebeuren en welke obstakels je kan tegenkomen terwijl jij begint op jouw nieuwe werkplek.

Extra trainingen

Aan de slag gaan in een nieuwe werkomgeving houdt vaak in dat je achterloopt op de rest van het personeel. Je ontbreekt bepaalde vaardigheden of weet nog niet goed welke middelen het bedrijf inzet om aan projecten te werken. Houdt er dus rekening mee dat je een aantal extra trainingen en cursussen zult moeten volgen. Dit kan niet alleen omdat je bepaalde vaardigheden mist, maar ook omdat je nog niet over de juiste kwalificaties beschikt. Dit is geen grote schok: zie het als een nieuwe leerervaring en probeer uit deze trainingen zoveel mogelijk te halen om beter binnen jouw positie te kunnen functioneren.

Terug naar vak 1

Iets anders waar je rekening mee moet houden, is dat je weer van onderaf begint. Alles wat je bij jouw vorige baan hebt opgebouwd, kun je niet meenemen als je eenmaal van baan gewisseld bent. Je gaat dus terug naar vak 1. Je moet weer opnieuw relaties op de werkvloer opbouwen en ervoor zorgen dat je het vertrouwen en aanzien van jouw collega’s en leidinggevenden voor je wint. Houd daarom in de gaten waar anderen mee bezig zijn en betrek je in hun werkzaamheden. Dit zorgt ervoor dat je al sneller vertrouwt raakt met de dagelijkse bezigheden op de werkvloer en de interpersoonlijke communicatie tussen het personeel.

Salaris

Ook het salaris zal waarschijnlijk minder zijn dan bij de baan die je verlaten hebt. Dit is één van de grootste obstakels die je kunt tegenkomen bij een carrièreswitch. Waar doe je het nu eenmaal voor als je minder gaat verdienen? Een belangrijke bewuste keuze die je daarom voor jezelf moet maken is genoegen nemen met minder. Je bent nu eenmaal ergens anders opnieuw begonnen en dat heeft gewoon tijd nodig voor jouw positie binnen het bedrijf gegroeid is. Als dat eenmaal gebeurt, neemt het salaris ook weer toe.

Positieve kant

Een carrièreswitch kan ook een positieve kant hebben. Door de keuze te maken, heb je waarschijnlijk afscheid genomen van een functie waar jij je niet meer goed bij voelde. Een nieuwe uitdaging kan goed zijn voor jouw eigenwaarde en een frisse start betekenen in jouw leven. De afweging om over te stappen zal altijd moeilijk zijn, maar is het uiteindelijk waard.

You Might Also Like