Carrière, Curriculum Vitae

Werk zoeken, hoe begin ik hieraan

nieuwe job zoeken internet

Bent u van plan om een nieuwe baan te vinden of bent u opzoek naar een nieuwe uitdaging? Voordat u begint met solliciteren moet u een aantal zaken goed hebben geregeld. Dit vergroot de kans namelijk bij het vinden van een geschikte functie die bij u past. Werkgevers zijn bijvoorbeeld niet geïnteresseerd in een aanmelding zonder motivatiebrief. Dit betekent dat u zaken zoals een CV en een motivatiebrief serieus moet nemen. Hieronder vindt u een aantal tips die u kunt gebruiken voordat u solliciteert op openstaande vacatures.

Maken van een CV met motivatiebrief

Tegenwoordig worden aanmeldingen zonder CV en motivatiebrief niet serieus genomen. Daarom bent u als werkzoekende eigenlijk verplicht om een CV met motivatiebrief op te sturen bij een aanmelding. Inhoudelijk moet de CV worden voorzien van een aantal punten:

  • Algemene gegevens over jezelf
  • Ervaring en opleidingen
  • Interessegebieden
  • Referenties/Portfolio

Met de bovenstaande punten komt u al heel ver. Daarnaast moet u ook een motivatiebrief schrijven. Hierin moet u verwerken waarom u vindt dat u geschikt bent voor deze functie. Het is aan te raden om dit op een formele schrijfwijze te doen.

Sollicitatieprocedure

Na het opsturen van uw CV en motivatiebrief krijgt u over het algemeen binnen één week antwoord. De werkgever of het uitzendbureau neemt telefonisch of via de mail contact met u op. Wanneer u wordt geselecteerd volgt een sollicitatiegesprek met de werkgever. Bij het gesprek worden er diverse vragen gesteld over uw CV en wat u toekomstdoelen zijn. Om indruk te maken op de werkgever kunt u ervoor kiezen om voor het sollicitatiegesprek u voor te bereiden. Veel werkgevers kiezen er namelijk voor om standaard vragen te stellen zoals ”Waarom wil je deze baan?”

Waar kan ik een geschikte baan vinden?

Er zijn diverse kanalen waar u van kunt profiteren. Social media is bijvoorbeeld een zeer populaire kanaal geworden voor werkzoekenden. Veel werkzoekenden hebben dan ook een profiel op websites zoals Twitter en LinkedIn. Op deze website plaatsen werkgevers regelmatig vacatures waar u op kunt reageren. Verder heeft bijna iedere uitzendbureau een website waar u ook een profiel kan aanmaken. Internet is tegenwoordig een zeer belangrijk kanaal geworden voor werkgevers en werkzoekenden.

Een andere middel die u kunt inzetten bij het vinden van een ideale baan is uw eigen netwerk. Veel sollicitanten onderschatten hun netwerk en denken dat ze op deze wijze geen baan kunnen vinden. Integendeel, er zijn veel mensen die door middel van hun netwerk een baan vinden. Om uw netwerk bij dit proces erbij te betrekken moet u eerst een overzicht maken van uw netwerk. Vervolgens kunt u de mensen uit uw netwerk contacteren en vragen naar een gesprek. In eerste instantie levert een  netwerkgesprek niet veel op, maar op lange termijn kunt u er veel profijt van hebben. Bij zulke gesprekken is het ook handig om een CV achter te laten. Daarnaast kunt u ook uw voorkeuren aangeven, zodat het makkelijker wordt om een geschikte baan te vinden voor u. Kortom zijn er veel mogelijkheden voor het vinden van een baan.

You Might Also Like