Curriculum Vitae

Hoe stel je een CV op

Bij het solliciteren is een CV zeer belangrijk geworden. Zelfs bij netwerkgesprekken wordt er gevraagd naar een CV met een motivatiebrief. Het is natuurlijk veel werk om een CV samen te stellen, maar zonder CV is de kans op een baan relatief klein. Daarom is het noodzakelijk om een goede CV samen te stellen. Bovendien is het handig als u weet hoe u een motivatiebrief moet schrijven. Veel bedrijven nemen sollicitaties zonder motivatie niet serieus.

Inhoud van je CV

De inhoud van je CV is over het algemeen hetzelfde. In Nederland maakt bijna iedereen gebruik van de volgende volgorde bij het samenstellen van een CV:

 • Algemene gegevens
 • Kenmerken van jou
 • Welke werkzaamheden heb je verricht
 • Opleidingen en cursussen
 • Vaardigheden en interesses
 • Referenties/Portfolio

Algemene gegevens

Dit gedeelte is het makkelijkste om in te vullen. Schrijf minstens de volgende gegevens op over jou:

 • NAW (naam, adres, woonplaats)
 • Mobiele telefoonnummer
 • Mailadres (Let bij een mailadres op dat je gebruikmaakt van een mail met jouw eigen naam.)
 • Geboorteplaats en geboortedatum
 • Bezit je over een rijbewijs?

Bij veel bedrijven heb je een grotere kans als je een CV opstuurt met een duidelijke foto van jezelf. Het is dus aan te raden dat je een CV opstelt met een pasfoto.

Kenmerken van jou

In dit gedeelte moet u kort en krachtig wat over uzelf vertellen. Zorg ervoor dat dit gedeelte niet te lang en saai wordt. De eerste indruk bij de werkgever is namelijk van cruciale belang.

Welke werkzaamheden heb je verricht

Dit is het gedeelte waar de werkgever het meest in geïnteresseerd is. Let er wel op dat de laatste werkzaamheden bovenaan moeten staan. Naast het vermelden van banen kunt u ook de stages die u heeft gelopen vermelden in dit gedeelte van uw CV.

 Opleidingen en cursussen

Van de basisschool tot uw laatste opleiding moet u onder dit kopje vermelden. Net als bij de werkzaamheden moet u dit in volgorde van oud naar nieuw doen.

Vaardigheden en interesses

Veel bedrijven zoeken werknemers die bepaalde vaardigheden hebben. Het hebben van computervaardigheden is hier een voorbeeld van. In dit gedeelte van uw CV kunt u vermelden over welke vaardigheden u beschikt. Bovendien kunt u ook informatie geven over uw hobby’s en interesses. Dit geeft de werkgever namelijk een beter beeld over uw persoonlijkheid en karakter.

Referenties/Portfolio

Tot slot moet u schrijven over uw referenties. Bij het vinden van een nieuwe baan is het belangrijk dat u kan laten zien dat er eerdere werkgevers tevreden zijn over u. Bij het vinden van een nieuwe baan kunt u uw oude werkgevers noteren als referentie. Nadat u dit heeft gedaan moet u wel even contact opnemen met uw referenties, zodat zij weten wat ze te wachten staan. Tenslotte willen wij u meegeven dat een CV zonder motivatiebrief geen waarde heeft voor de werkgever. Stuur uw CV dus altijd op met een motivatie.

You Might Also Like