Curriculum Vitae

Wat is het belang van een goede CV?

het belang van een goede cv

Solliciteren, iedereen kan het leren. In de middelbare school nemen ze dit best wel serieus, want je krijgt er werkelijk vakken over. Hoe moet ik solliciteren? Op welke vragen moet ik me voorbereiden? En ga zo maar verder. Wat echter de belangrijkste stap is in de procedure van het solliciteren, is je curriculum vitae. Een goede CV dus. Alles start namelijk met dit velletje papier.

Hierin staan je persoonlijke gegevens, informatie over je studies en uitleg over je ervaringen. Dit is dan ook het eerste wat een werkgever of recruiter zal bekijken. Is de CV niet goed genoeg, dan belandt de motivatiebrief meteen in de prullenbak. Zo goed moet een CV dus zijn.

Een goede CV = weinig bla bla

Less is more. Het is een uitdrukking die je goed in je oren moet knopen, want het geldt voor vele zaken in het leven. Zo ook voor je CV, het A4-tje waarmee je jezelf zo goed mogelijk dient te verkopen. Maar daarin moet je dus niet gaan overdrijven, want jawel, less is more. Zorg ervoor dat enkel de meest essentiële informatie op je CV staat vermeldt. Probeer het op een pagina te houden, tenzij je natuurlijk tonnen ervaring hebt opgebouwd.

Dat zal natuurlijk ook het geval zijn als je bijvoorbeeld op latere leeftijd gaat solliciteren. Ook op jonge leeftijd kun je al een resem jobs achter de rug hebben, maar job hopping wordt helaas niet altijd gezien als iets positiefs. Check daarom welke jobs relevant zijn om te vermelden voor de positie waarvoor je solliciteert. Een studentenjob bij een slagerij hoef je bijvoorbeeld niet te vermelden als je gaat solliciteren als secretaresse.

Wees altijd eerlijk

Ga nooit liegen op een goede CV, de waarheid komt sowieso altijd aan het licht. Wees dus altijd eerlijk in een CV en als je iets niet wilt vermelden, laat het dan gewoon weg. Als je bijvoorbeeld schrijft dat je stage hebt gelopen bij een of ander topbedrijf, dan komen er hier sowieso vragen over tijdens je sollicitatiegesprek. En dan val je gegarandeerd door de mand. Lieg ook niet over het aantal jaren ervaring dat je ergens hebt opgedaan. Een simpele rekenfout is namelijk zo gemaakt en dan blijkt plots dat je drie jobs op hetzelfde moment aan het uitoefenen was. Wees dus altijd eerlijk, zo simpel is de boodschap.

Let op de layout

Aangezien een goede CV als een soort visitekaartje geldt, is het belangrijk om de nodige aandacht in de layout ervan te steken. Let goed op het lettertype dat je gebruikt en zorg dat het geheel overzichtelijk blijft. Orden de informatie op een zo’n gestructureerde manier mogelijk en laat de stijl aansluiten bij de job waarvoor je solliciteert.

You Might Also Like