Diploma

Wat zegt een diploma over jouw toekomstige baan?

diploma toekomstige baan

Het type diploma dat je bezit, laat veel zien wat jij waard bent als werknemer. Een diploma is tenslotte het bewijs waar jij mee laat zien in welk beroepsveld jij aan de slag wilt gaan. Toch hoeft het lang niet altijd te bepalen welke toekomstige functie jij binnen een bedrijf bekleedt. Niet omdat een diploma per sé niks meer waard is, maar eerder omdat er meer van werknemers geëist wordt op de huidige banenmarkt. Daarom is het goed om een aantal dingen te weten voor jij met jouw diploma gaat solliciteren naar de toekomstige baan die bij jou past.

Vaardigheden

Een diploma is in de eerste plaats een goede indicator voor een werkgever om te zien wat jij in huis hebt als werknemer. Maar het is lang niet het enige waarmee je een vacature binnen kunt halen. Er zijn altijd vaardigheden die je pas opdoet wanneer je een tijd echt binnen het beroepsveld werkzaam bent geweest. Daarom zijn stages bij bedrijven ook waardevolle ervaringen die je vooral bij het beginnen op de banenmarkt kunnen helpen om recruiters over te halen jou aan te nemen. Denk dan wel goed na naar welke functie jij wilt dingen en probeer een stage te zoeken die daarop aansluit.

Extra’s

Op een markt waar je één van de velen bent die op dezelfde functie reageert, is een diploma maar één van de aspecten waar een bedrijf naar kijkt. Het is dan ook goed om een aantal extra’s op jouw CV te hebben staan waarmee jij je kunt onderscheiden van de overige kandidaten. Een goed voorbeeld hiervan is extra activiteiten die je in het verleden hebt gedaan. Dit kan helpen bij een scouting of vereniging zijn, of vrijwilligerswerk waarbinnen jij een belangrijke rol hebt gespeeld. Probeer hierin wel te filteren op belangrijkheid. Kijk waar jij het meest leidend bent geweest en of het ook daadwerkelijk van toepassing is voor de functie waar je naar solliciteert.

Niveau

Je kunt natuurlijk altijd nog proberen om jezelf bij te scholen, ook al heb je al de benodigde diploma voor een bepaalde vacature. Zo voorkom je dat je in een te lage starterspositie op de arbeidsmarkt terecht komt. Je moet vooral goed weten wat voor extra cursussen of workshops jij moet volgen. Om zo jouw niveau als werknemer binnen jouw beroepsveld zo goed mogelijk kan verhogen. Wees je dan ook bewust van wat voor soort vaardigheden recruiters van een bepaald bedrijf naar op zoek zijn.

Ditzelfde geldt voor het soort projecten dat je binnen jouw studie hebt gedaan. Je moet nooit kijken naar welk project het gemakkelijkst is. Maar juist kiezen voor uitdagende projecten die aansluiten bij jouw toekomstige carrièredoelen. Zo voeg je het beste waarde aan jezelf toe.

You Might Also Like