Ontslagbrief

Tips voor een perfect geschreven ontslagbrief

tips perfect geschreven ontslagbrief

Het opstellen van een ontslagbrief hoeft niet veel werk te zijn. Maar wil je het echter goed doen, dan is het handig om er de nodige tijd en energie aan te besteden zodat jij in goed vertrouwen kunt vertrekken bij jouw oude baan. Er zijn dan ook een aantal zaken waar je op moet letten bij het opstellen van een goede ontslagbrief. Met hulp van een aantal tips hieronder kun jij de perfect geschreven ontslagbrief inleveren. Het zorgt er niet alleen voor dat jij op goede voet blijft met jouw oude baas, maar ook dat je een positieve indruk achterlaat die je mee kunt nemen naar jouw nieuwe baan.

Blijf positief

Het belangrijkste aan een perfect geschreven ontslagbrief is de toon. De meeste andere werknemers kunnen misschien wel raden naar de reden van jouw vertrek, maar laat dit niet in de brief naar voren komen. Werkgevers zijn daar helemaal niet in geïnteresseerd en het kan een verkeerde indruk wekken. Benadruk dan ook de positieve aspecten aan jouw tijd bij het bedrijf en laat zien wat je er allemaal van geleerd hebt. Zo laat je zien dat je zonder negatieve gevoelens vertrekt en dat je nog graag in contact blijft met met het bedrijf, iets wat altijd goed van pas kan komen voor jouw netwerk.

Wees duidelijk

Zorg ervoor dat de brief in heldere, duidelijke taal geschreven is. Probeer niet om de hete brij heen te draaien, maar laat weten dat je andere uitdagingen aan wilt gaan. Maak er ook niet een al te lang verhaal van. Een te korte ontslagbrief wekt ook geen goede indruk, maar je hoeft niet een prozastuk te schrijven om jouw vertrek te motiveren. Blijf dus bondig en laat duidelijk weten dat je het vertrek met jouw werkgever op een positieve manier wilt afsluiten.

Hou het bij het heden

Je bent niet verplicht om aan jouw werkgever te vermelden dat je al een nieuwe baan hebt gevonden. Hou het in de brief dan ook vooral bij het heden en blijf vaagjes over de toekomst. Zo voorkom je dat jouw enthousiasme over jouw nieuwe functie verkeerd overkomt op jouw huidige baas. Je wilt niet dat er op het laatste moment alsnog spanningen ontstaan op de werkvloer. Hierdoor behoud je de goede sfeer en kun je misschien het bedrijf nog gebruiken als referentie.

Daarnaast is het ook een goede zaak om de brief persoonlijk bij jouw baas af te leveren. Je kunt een ontslagbrief wel op de post doen, maar dit staat gewoon niet netjes. Breng hem dus zelf naar jouw werkgever nadat je hem mondeling al hebt ingelicht over jouw vertrek.

Met hulp van deze tips zorg je voor een onderhoudende ontslagbrief die jou op een positieve manier weg laat gaan bij jouw bedrijf. Je sluit een hoofdstuk goed en netjes af en kan met een fris gevoel aan een nieuwe baan beginnen.

You Might Also Like