Studentenjob

Dit is het belang van een goede studentenjob

belang van een goede studentenjob

Als je als afgestudeerde – van het middelbaar of het hoger – voor het eerst op zoek gaat naar een job, bots je vaak op een neen. En dat voornamelijk wegens te weinig ervaring. Hoewel je ergens moet starten met ervaring op te doen, willen veel bedrijven liever in zee gaan met iemand die al enkele jaren het reilen en zeilen van een vak kent. Als je iemand vanaf nul moet opleiden, kost dit teveel moeite en vaak ook kosten. Daarom is het in het begin vaak lang zoeken naar een bedrijf dat je uiteindelijk toch wilt aannemen. Toch bestaat er een goede truc om die ervaring een stapje voor te zijn: een goede studentenjob.

In de stijl van je opleiding

Als je tijdens je opleiding een studentenjob wilt hebben, dan is het verstandig om er eentje te kiezen dat in de lijn is met je opleiding. Dat is natuurlijk niet altijd even evident. Studeert je bijvoorbeeld voor medisch assistente, dan kun je wel aankloppen bij een ziekenhuis in de buurt en vragen of ze versterking kunnen gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld bij de receptie zijn.

Als je voor boekhouder studeert, kun je in de zomervakantie de administratieve dienst van een bedrijf gaan versterken. Zorg er ook altijd voor dat je een goede band met deze werkgevers onderhoudt. Je weet maar nooit of ze jou vanzelf een vaste job aanbieden eenmaal je klaar bent met studeren.

Van barman tot communicatiemedewerker

Natuurlijk is het niet altijd evident om een goede studentenjob te kiezen die in de lijn ligt met wat je later wilt worden. Die zijn er namelijk ook niet meteen voor het grijpen. Meestal kun je deze jobs enkel uitoefenen als stagiaire en daarvoor word je niet betaald. En dat is natuurlijk wel de bedoeling van een goede studentenjob. Probeer daarom altijd om in je studentenjob talenten te ontwikkelen die je niet kunt leren op school. Denk daarbij aan verantwoordelijkheid nemen.

Als een barman moet je bijvoorbeeld elke zaterdag afsluiten en de kassa tellen. Bij een sollicitatiegesprek als communicatiemedewerker kun je vervolgens aantonen hoe deze studentenjob je veel heeft geleerd over verantwoordelijk zijn.

Als referentiepunt

Wanneer je op zoek bent naar je eerste vaste baan, heb je nog niet veel referenties. Zorg er dus voor dat je een goede indruk hebt nagelaten tijdens je studentenjob. De kans is namelijk groot dat de recruiter dat bedrijf zal contacteren om te vragen hoe je je als werknemer hebt gedragen. Hoe beter je band was met je toenmalige werkgever, hoe beter de referentie natuurlijk zal zijn. En dat kan veel betekenen als het bijvoorbeeld nog gaat tussen jou en een paar andere kandidaten. Maak er dus altijd het beste van!

You Might Also Like