Studentenjob

Wat kun je maximaal verdienen bij een studentenbaan?

maximaal verdienen studentenjob

Een studentenjob kan je helpen om wat extra’s bij te verdienen terwijl je aan het studeren bent. Je hebt daarbij recht op een minimumloon, zoals iedere werknemer. Maar er zijn wel een aantal regels van hoeveel je minimaal uitbetaald kunt krijgen, en daarnaast is er ook een maximum dat je mag verdienen als student aan een baantje. Het is dan ook goed om te weten waar jij recht op hebt als werkende student en welke valkuilen je moet voorkomen, zodat je niet een onverwachts bezoek van de belastingdienst krijgt. Hieronder zijn een aantal zaken waar je op moet letten.

Inkomen op leeftijd

Het inkomen waar je recht op hebt bij een studentenbaan, is afhankelijk van jouw leeftijd. Als je 17 jaar bent en aan de slag gaat bij een werkgever, heb je recht op 70 procent van het huidige minimumloon. Dit loopt met elk jaar dat je ouder wordt, tot aan je 22ste. Volgens dit schema heb je dus vanaf je 17e minstens recht op 1031 euro per kalenderjaar en dat kan oplopen tot 1529 euro per jaar wanneer je 22 bent. Daarnaast zijn er ook verschillende sectoren waarbinnen een gemiddeld minimum inkomen is vastgesteld. Het is dus goed om dit zelf uit te zoeken, zodat je weet wat binnen de sector geldt.

Bovengrens

Je hebt dus altijd recht om als student een deel van het minimumloon uitbetaald te krijgen. Maar er is ook een bovengrens waar je rekening mee moet houden. Als student mag je namelijk niet meer verdienen dan 7570 euro per jaar verdienen aan netto belastbaar inkomen. Als je over deze grens heen komt en meer verdient, moet je er belasting over gaan betalen. Je moet er dus rekening mee houden dat je niet over deze loonschaal heen gaat. Anders ben je straks meer aan het terugbetalen dan dat jij aan jouw studentenbaan overhoudt.

Andere beperkingen

Met een studentenbaan zijn er naast het loon ook nog een aantal andere beperkingen. Zo mag je als student bijvoorbeeld niet alle taken uitvoeren bij een bepaalde baan. Het is namelijk bij wet verboden dat je als student gevaarlijke en/of ongezonde op jouw werk doet. Een werkgever kan hiervoor beboet worden. Ook mag je niet boven een aantal uren en zelfs aantal dagen werken bij een studentenbaantje. Let hier dan ook goed op, zodat je niet in de problemen komt op jouw baan.

Daarnaast moet er ook gewoon een contract afgesloten worden, wil je ergens aan de slag kunnen. Hierin sluit je een overeenkomst met jouw werkgever over op welke dagen en uren jij moet werken en wat jouw vastgestelde taken zijn. Daarnaast maak je ook een afspraak over jouw loon en wanneer dit overgemaakt dient te worden.

You Might Also Like