Studentenjob

Wanneer kun je beginnen aan een studentenjob?

Wanneer beginnen met een studentenjob

Ben je bezig met een studie, maar wil je er ook geld naast verdienen? Natuurlijk kun je dan op zoek gaan naar een studentenjob. Maar wanneer begin je daarmee? En kun je het ook in jouw voordeel laten werken voor een latere carrière? Er zijn verschillende manieren waardoor je niet alleen een aardig zakcentje tijdens jouw studie kunt bijverdienen. Er bestaan jobs waarmee jij ook alvast de nodige werkervaring opdoet als toekomstige werknemer. Zo kun jij jezelf alvast kneden als toekomstige werknemer op de professionele banenmarkt.

Het juiste moment

Beginnen met het zoeken naar een studentenjob hangt af van het kiezen van het juiste moment ervoor. In principe kun je al vanaf 16 jaar aan de slag met een studentenbaan, maar er zijn wel wat overwegingen die je eerst moet maken. Bijvoorbeeld helemaal aan het begin van jouw studie beginnen met een baantje is meestal niet zo geschikt, omdat je dan nog bezig bent met het navigeren van de dagelijkse routine op de hogeschool of universiteit. Wacht daarom ook eerst voordat je hierin jouw ritme hebt gevonden, zodat jij je daarna kunt gaan focussen op wat voor soort studentenjob wilt gaan doen.

Kijk daarbij niet alleen naar het ‘leuke’ werk en wees niet te kieskeurig. Je moet tenslotte ergens beginnen. Een goede uitkomst is bijvoorbeeld een studentenuitzendbureau. Zij bieden een gevarieerd aanbod aan vacatures die vaak voor een korte periode zijn. Zo kun je binnen een korte tijd werkervaring opdoen in verschillende velden, om vervolgens te filteren wat het beste bij jou past.

Oriënteren

Een andere manier om een goede studentenbaan te vinden die bij jouw opleiding past, is door je te gaan oriënteren wat voor mogelijkheden er al zijn voor jou als student om in de juiste richting aan de bak te gaan. Bedrijvendagen en congressen die hiervoor speciaal bestaan, zijn een goed voorbeeld van hoe je in de juist richting kunt gaan zoeken. Zorg er daarbij voor dat je actief op zoek gaat naar een studentenbaan die past bij jouw vaardigheden. Verkoop jezelf dan ook zo goed mogelijk aan het bedrijf en laat zien dat je kennis van zaken hebt en waar jouw interesses liggen bij bepaalde bedrijfsprocessen. Zo kom je al veel sneller in een goed daglicht.

Ken de risico’s

Daarnaast is het ook goed om wel te weten wat de beperkingen zijn van een studentenbaan. Het is dus handig om de risico’s te kennen die hieraan verbonden zijn. Zodat jij niet wettelijk of belastingtechnisch gezien niet in de problemen komt. Kijk dus naar hoeveel dagen je maximaal mag werken en voor welk loon je aan de slag mag, zodat je niet te laag of te hoog zit. Er zijn online hier veel handige tips over te vinden. Zoek deze op en zorg ervoor dat je goed beslagen ten ijs wanneer je aan jouw studentenbaantje begint.

You Might Also Like