Uncategorized

De beste manier om ontslag aan te vragen – goed weggaan bij jouw werk

op een goede manier ontslag nemen

Ontslag nemen bij je huidige baan is een grote stap om te maken. Je kunt er zelf verschillende reden voor hebben om te vertrekken bij jouw werk: er dienen zich andere mogelijkheden voor of het werk zint je gewoonweg niet meer. Maar om goed weg te gaan bij je baan, moet je toch goed weten hoe je het aanpakt zonder brokken te maken. Er zijn dan ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, wil je in goede trouw ontslag nemen van jouw baan en met een fris gevoel beginnen bij een nieuw bedrijf.

Timing

Een groot deel van hoe goed jouw vertrek verloopt, is afhankelijk van timing. Zorg er dus voor dat jij jouw baas op tijd op de hoogte stelt en het gesprek niet tot het laatste moment uitstelt. Hoe sneller je hem gesproken hebt, hoe eerder het ontslagproces in gang gezet kan worden. Als dit eenmaal een feit is, is het handig om ook niet te lang te wachten om de overige collega’s op de werkvloer te vertellen dat je weggaat. Niet alleen om hen emotioneel voor te bereiden op jouw vertrek, maar zo zorg je er ook voor dat jouw werkzaamheden tijdig overgedragen kunnen worden.

Initiatief

Op dit punt is het handig om ook nog initiatief te nemen. Kijk naar wie welke taken van jou kan overnemen. Draag er zorg voor dat zij weten wat er gedaan moet worden met werkzaamheden die jij achterlaat. Zo laat je zien dat je nog steeds betrokken bent bij de zaak, ondanks dat je binnenkort weggaat. Het geeft niet alleen een goed signaal af bij jouw werkgever. Hetzorgt er ook voor dat er geen werk achterblijft dat niet afgemaakt kan worden. En dat jouw collega’s op de hoogte zijn gebracht van welke processen zij moeten hanteren om er verder mee te kunnen gaan.

Administratie

Daarnaast is het ook goed om te kijken hoe de laatste stukken administratie afgehandeld worden. Kijk er bijvoorbeeld naar dat je nog binnen jouw opzegtermijn de vakantiedagen die je over hebt, terugbetaald kunt krijgen. Zo niet, dan is er misschien nog de mogelijkheid dat je deze voor de laatste paar dagen kunt opmaken. Dit moet je allemaal in goed overleg met je baas doen. En als je niet zeker weet waar je allemaal recht op hebt, is het handig om ten rade te gaan bij de CAO waar jouw contract onder valt.

Als laatste moet je er voor zorgen dat je het bedrijf in een goede sfeer verlaat. Zo kun je het niet alleen gebruiken binnen jouw netwerk om verder te komen in jouw carrière. Je kunt jouw voormalige werknemer ook gebruiken als referentie voor jouw volgende sollicitatiegesprek.

You Might Also Like