Uncategorized

De Do’s en Dont’s voor wanneer je ontslag neemt bij jouw werk

wat doen ontslag nemen werk

Wanneer je vrijwillig ontslag neemt bij jouw werk, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je kunt niet zomaar aankondigen te vertrekken en dan denken dat daar geen verdere gevolgen aan verbonden zijn. Het is daarom goed om te weten wat je allemaal wel en ook vooral niet moet doen wanneer je ontslag neemt. Hieronder staat een aantal do’s en dont’s. Zodat je met een goed gevoel kunt beginnen bij jouw nieuwe baan zonder dat de vorige jou nog steeds achtervolgt.

Geen frustratie uiten

Ook al heb je geen zin meer in jouw werk en is jouw vertrek aanstaande, dan is het alsnog niet goed om jouw frustratie openlijk te uiten op de werkvloer. Jouw baas en collega’s kunnen zelf wel gissen dat je niet zonder een reden weggaat, maar leg het niet neer bij het bedrijf.

Laat eerder merken dat jouw doelen veranderd zijn en dat je andere ambities hebt voor jouw carrière. Op deze manier hou je de sfeer positief en maak je niet op het laatste moment vijanden met jouw werkgever. Je moet ervoor zorgen dat zijn of haar beeld over jou niet verandert en ze het jammer vinden dat je weggaat, maar het ook begrijpen.

Behoud het contact

Zorg ervoor dat het ontslag in goede samenspraak gaat met jouw baas. Kijk of je het contact kunt behouden met het bedrijf. Hierdoor blijf je niet alleen nog steeds op de hoogte van wat er speelt. Je kunt het contact ook gebruiken om jouw verder te helpen binnen jouw netwerk. Dit is altijd handig, omdat het op zijn beurt je aan een nieuwe functie kunt helpen bij een andere zaak met dezelfde doelen.

Collega’s

Stel niet alleen jouw baas, maar ook jouw collega’s op tijd op de hoogte. Zorg er daarnaast voor dat je hun positie bij het bedrijf niet per ongeluk in gevaar brengt. Je zult vast niet de enige zijn die het niet eens is met alles wat het kantoor doet. Maar wanneer je te luid jouw beklag doet en daarbij namen van anderen noemt, kun je het onnodig lastig maken voor ze. Dit wekt alleen maar wrok onder de werknemers, wat nooit ten goede komt als je nog goed contact wilt behouden met bepaalde collega’s.

Wees niet te enthousiast over jouw nieuwe baan

Het is natuurlijk goed als je gedurende jouw opzegtermijn bij jouw huidige baan inmiddels al een nieuwe functie hebt gevonden. Maar laat er echter niet al te veel over los op het werk. Werkgevers vinden het nooit leuk om te horen als je te enthousiast bent over de baan waar je aan gaat beginnen. Wat op zijn beurt het goede contact dat je wilt behouden op het spel zet.

You Might Also Like