Uncategorized

Kleren maken de werkende man

welke kleren dragen tijdens het werk

Kleren zijn bepalend in het maken van een carrière. Het soort kleding wat jij uitkiest op jouw sollicitatiegesprek en op de werkvloer bepaalt hoe jouw werkgever jou ziet. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten om een goede uitstraling te geven bij jouw bedrijf. Het draait nu eenmaal allemaal om het verkopen van jezelf, en in dit geval maken kleren letterlijk de man of vrouw. Daarom staan hieronder een aantal zaken waar jij op kunt letten om de juiste aura te geven van een succesvolle werknemer. Dit kan je alleen maar verder helpen in jouw carrière.

Formeel

Het kiezen van de juiste kleding die bij jouw bedrijf past, kan soms een waar mijnenveld zijn. Ieder bedrijf heeft namelijk zijn eigen stijl waarbij ook zijn eigen soort kleren past. Maar wat jou al een heel eind verder helpt, is om formeel gekleed te gaan. Dit betekent niet dat je elke dag in je best gestoomde pak hoeft op te dagen (tenzij je een hoge functie binnen het bedrijf krijgt), maar het is niet erg om netjes gekleed over de werkvloer te gaan. Een overhemd, niet te strakke of te wijde broeken en een beetje nette schoenen helpen al gauw om jouw werkgever jou te associëren met een goede werknemer.

Niet te uitdagend

Wat in ieder geval te vermijden is, is het dragen van te extreme of te uitdagende kleding naar het werk. Als vrouw moet je niet met bijvoorbeeld te korte rokjes of hotpants naar je werk gaan. Dit kunnen collega’s al snel verkeerd opvatten. Ook als man moet je niet te open kleding dragen die te veel onthult. Zorg ervoor dat je voor een beetje neutrale shirts en broeken kiest met kleuren die niet te veel uit de band springen.

Kleed je naar je functie

Daarnaast is het goed om te kijken naar welke kleding bij welke functie past. Begin je net bij een bedrijf, dan is het prima om ‘casual’ op het werk te komen. Een beginnende werknemer wordt niet geacht om constant een pak te dragen. Maar krijg je naar verloop van tijd een hogere functie binnen het bedrijf, dan is het goed om wat meer formeel gekleed te gaan. Dit geeft de uitstraling van een leidinggevende naar de rest van het personeel. Zo geef je ook een goed signaal af naar jouw werkgever; je snapt wat voor verantwoordelijkheden je erbij hebt gekregen.

Dit houdt echter niet in dat je jezelf een volledige make-over hoeft te geven. Iedereen heeft zijn eigen stijl, en kan die ook (mits het binnen de marges is) behouden op de werkvloer. Maar het is goed om je er bewust van te zijn dat bij verschillende functies er rekening gehouden wordt met een meer formele kledingstijl en dat dit bij bedrijven gewaardeerd wordt als jij dit ook uitdraagt.

You Might Also Like