Uncategorized

Wat moet je doen als je ongelukkig bent op je werk?

ongelukkig op werk

Een werkweek bestaat voor de meeste mensen uit vijf dagen. Een werkdag telt voor de meeste werknemers acht uren. Dat betekent dus dat je ongeveer 38 tot wel 40 uur aanwezig bent op de werkvloer. Die tijd besteedt je natuurlijk vooral met je collega’s en als je alles bij elkaar optelt, kom je tot de conclusie dat je in een week tijd – het weekend inbegrepen – de meeste tijd met deze mensen besteedt. Het is dan ook maar zo fijn dat je je gelukkig voelt op de werkvloer. Maar wat als je ongelukkig bent? Hoe ga je daarmee om en vooral, wat kun je eraan veranderen?

Start bij jezelf

Een baas die constant aan je bureau staat om te zeuren. Collega’s met wie het niet klikt of ondergeschikten waarop je totaal geen gezag op weet uit te oefenen. Het is makkelijk om de schuld op de ander te schuiven, maar toch moet je durven nagaan wat jij aan de situatie kunt veranderen. Start de dag met een vrolijke goedemorgen, biedt iemand een kopje thee of koffie aan, vraag hoe iemands weekends was en geef af en toe eens een complimentje. Door deze kleine dingen te doen, kan de sfeer tussen je collega’s al snel verbeteren. Probeer het morgen maar eens uit. Je zal meteen minder ongelukkig zijn.

Ga praten met HR

Elk bedrijf heeft iemand die gaat over personeelszaken en dat gaat verder dan contracten opstellen of functioneringsgesprekken voeren. De afdeling Human Resources moet ervoor zorgen dat alles in het bedrijf naar behoren loopt zodat het er aangenaam werken is, voor iedereen. En dus ook voor jou. Ervaar je dus problemen met collega’s, boven- of ondergeschikten? Vraag dan een gesprek aan met je HR-contactpersoon. Die is namelijk opgeleid om dergelijke situaties op te lossen en een dialoog te leiden tussen twee conflicterende partijen.

Het ligt aan de job

Als je een job graag doet, voelt het niet eens aan als werken, wel als een hobby. Je hebt deze uitspraak vast al eens eerder gehoord. En er zit zeker een grote waarheid in. Je hebt van die mensen die elke ochtend al fluitend naar het werk fietsen, maar je hebt er ook die elke dag weer een struggle hebben om uit bed te komen en richting hun werk te rijden. Misschien ben jij dat wel? Denk daarom goed na of dit wel de job is die je ligt. Onthou ook dat het nooit te laat is om een andere weg in te slaan. Ga voor jezelf na wat je echt wilt bereiken in het leven en wat je gelukkig maakt. Door dit te doen, ontdek je vanzelf welke job het beste bij je zou passen.

You Might Also Like