Werk zoeken

Dromen van werk – de baan vinden die bij jou past

het werk vinden die bij je past

De banenmarkt biedt een enorm aanbod aan kansen op werk. Maar welk soort werk past eigenlijk het beste bij jou? Ga je gelijk voor jouw droombaan, of ga je op zoek naar werk dat het beste aansluit op jouw kwaliteiten? Dit lijken makkelijke vragen om te beantwoorden, maar soms is het goed om hier wat langer bij stil te staan. Met de juiste afwegingen vind je namelijk de functie waar je zelf het meest gelukkig van wordt. En dat hoeft niet altijd datgene te zijn wat je zelf voor ogen had. Met een paar handige tips kun je de baan vinden die het beste bij je past.

Talenten

Een belangrijk aspect van werk vinden waar jij je op je gemak kunt voelen, is kijken naar welke talenten jij zelf bezit. Dit hoeft niet per sé aan te sluiten op welk werk jou zelf het leukste lijkt. En soms is het zelfs zo dat je na nog een keer goed naar jezelf kijken, je op talenten stuit waarvan je misschien niet eens wist dat je die had.

Eén manier om die talenten het beste te benutten bij het zoeken naar werk, is door ze in het juiste perspectief te plaatsen. Kijk naar waar je goed in was toen je jouw opleiding volgde en maak daar vervolgens gebruik van. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je jouw talenten ook blijft verzorgen. Train jezelf in je specifieke kwaliteiten, zodat jij ze daarna zo goed mogelijk kan benutten.

Jezelf als waarde

Een andere manier om hiervan gebruik te maken is door te kijken wat jij toevoegt aan een bepaalde functie die open staat. Welke waarde geef jij aan de baan die aangeboden wordt, en is het er eentje waar jij jezelf ook goed bij voelt? Hierbij is het belangrijk om jezelf te zien als een product of dienst die jij verkoopt aan een werkgever. Waarom moeten ze voor jou kiezen? Omdat jij de beste kandidaat bent voor de vacature.

Zorg er dus voor dat je jouw talenten oftewel unique selling points zijn. Dit kan je een voorsprong geven op andere kandidaten tijdens het sollicitatiegesprek. Je zult zien dat door deze methode jouw drijfveren gelijk oplopen met jouw sterkste kanten. Zo kom je niet alleen als beste uit de bus tijdens het reageren op een vacature, maar krijg je ook de baan die het beste bij jou past en daarom ook het leukste is om uit te voeren voor jezelf.

Kortom: focus je op je kracht in plaats van alleen maar te kijken naar wat leuk lijkt. Door jouw beste kwaliteiten te benutten tijdens de zoektocht naar een baan, kom je ook uiteindelijk de functie tegen die voor jou de ideale uitkomst biedt. Het zal misschien niet altijd zijn wat je verwacht, maar dat maakt de zoektocht tegelijkertijd ook een spannend avontuur.

You Might Also Like