Werk zoeken

Zal je snel werk vinden met een diploma?

snel werk vinden met diploma

Vroeger was een diploma een goede garantie om snel aan een baan te komen binnen het soort beroepen waar jij in aan de slag wilt. Maar is dat eigenlijk nog steeds zo? Natuurlijk is een diploma nog steeds wat waard. Maar werkgevers kijken tegenwoordig naar veel meer om de juiste werknemer voor een bepaalde functie te vinden. Daarnaast is de banenmarkt ook meer verzadigd dan in de vorige decennia. Met meer dan voldoende kandidaten die hetzelfde niveau behaald hebben en hetzelfde papiertje kunnen tonen. Wat moet je dan nog meer doen om te laten zien dat jij meer dan alleen jouw diploma bent?

Kies bewust

Een diploma is alleen echt wat waard als jij het gedaan hebt om voor een beroep te gaan doen dat je zelf niet alleen leuk vindt. Maar waar ook vraag naar is. Vooral de creatieve sector en in de wereld van marketing worden overspoeld met pas afgestudeerden die elkaar allemaal uit de markt proberen te concurreren. Kies daarom ook bewust als het op een opleiding aankomt. Kijk naar waar schaarste op de markt voor is. Zoals bijvoorbeeld ICT, en zorg dat jij je daarbinnen zo goed mogelijk ontwikkelt.

Doe tijdens jouw studie al werkervaring op

Een ander belangrijk punt is dat je al ervaring binnen het werkveld opdoet tijdens jouw studie. Zoek projecten op die je verder kunnen helpen in de richting waar jij in wilt groeien als werknemer. Dit geldt ook van ervaring opdoen door middel van stages. Je moet weten welke stageplekken passen bij de doelen die jij later wilt behalen. En ook waar jij als werknemer het beste tot uiting kunt komen. Doe dus onderzoek naar de stageplekken die jou in deze zin geschikt lijken en kijk ook naar wat zij jou kunnen leren. Op die manier haal je het meeste uit jouw stage-ervaring en bereidt jij jezelf goed voor op wat jou staat te wachten als werknemer.

Wees realistisch

Hoe goed jij je ook voorbereidt, er is altijd een grote kans dat je niet meteen ergens aan de bak komt. Wees dan ook realistisch en bereidt je voor op teleurstelling die je kunt tegenkomen als je op vacatures reageert. Daarnaast is het ook zo dat je niet te hard van stapel moet lopen als het gaat om het meedingen naar een bepaalde functie bij een bedrijf. Als starter met net een diploma op zak kom je niet direct in aanmerking voor een hoge positie. Daar is nu eenmaal een aantal jaar ervaring voor nodig. Sluit dan ook niet gelijk lagere functies uit en probeer meer in de langere termijn te denken wanneer je ergens carrière wilt maken.

You Might Also Like