Werk zoeken

Tien tips om snel een job te vinden

10 tips om snel een job te vinden

De concurrentie op de banenmarkt tegenwoordig is moordend. Je bent één van de velen duizenden die op zoek is naar een job, waardoor het lastig wordt om je goed te kunnen onderscheiden bij werknemers. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn om gauw een baan te krijgen die bij je past. Hieronder tien tips om dit snel te doen.

Niet overal op solliciteren 

Door je te focussen op een bepaald werkveld dat aansluit op jouw kwalificaties, kun je al veel gerichter op zoek naar een job die goed bij je past. Hierdoor blijf je niet eindeloos reageren op functies zonder ooit wat terug te horen.

Leer luisteren

Een goede tactiek om sollicitatiegesprekken goed door te komen, is goed te luisteren. Hierdoor kom je niet alleen geïnteresseerd over op de interviewer, maar het wekt ook de indruk dat je opmerkzaam bent en dat je weet wanneer je vragen moet stellen.

Stem jouw cv af op de functie

Meestal ben je geneigd om tijdens het zoeken van een baan steeds dezelfde cv mee te sturen. Maar het is juist handiger om te kijken welke kwaliteiten het beste bij de functie passen en welke je beter weg kunt laten. Zo laat je jouw cv nog beter aansluiten op de baan.

Ga niet alleen maar op zoek naar jouw ‘droombaan’

Je mag dan wel een idee hebben van wat voor soort job je het liefste doet, maar het is goed om altijd een bredere blik te behouden. Zo kunnen er onverwachte kansen op je pad komen.

Kom voorbereid

Zorg ervoor dat je research hebt gedaan over het bedrijf waar je bij solliciteert. Laat in je motivatiebrief naar voren komen dat je bekend bent met de werkzaamheden en wensen van het bedrijf, en zorg ervoor dat je met voorkennis het gesprek in gaat.

Maak gebruik van jouw netwerk

Het meest voorkomende voorbeeld is LinkedIn. Deze site kun je actief inzetten om in contact te komen met andere professionals. Hierdoor krijg je een beter zicht op wat er in verschillende werkvelden speelt en weet je ook sneller wanneer ze ergens iemand nodig hebben.

Laat zien wie je bent

Vanwege het hoge aantal reacties op een vacature ben jij binnenkomst op een sollicitatiegesprek een blanco vel voor de interviews. Door jezelf te zijn en te laten zien waar jouw interesses liggen, krijgen zij meteen een betere kijk op wie jij bent als persoon en onderscheid jij jezelf van andere kandidaten.

Houding is alles

Tijdens gesprekken kijken werkgevers ook naar jouw non-verbale communicatie. Daarom is het goed om ervan bewust te zijn dat je rechtop zit en een open houding naar hen toe houdt. Zo kom je niet verveeld of ongeïnteresseerd over.

Zorg voor referenties

Het staat altijd goed als vorige werkgevers een goed woordje over jouw kwaliteiten kunnen doen.

Kleed je naar het gesprek

Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet tijdens het sollicitatiegesprek. Dat maakt altijd een goede eerste indruk op de interviewers.

You Might Also Like