Werk zoeken

De valkuilen bij het zoeken van werk

valkuilen zoeken naar werk

Bij het zoeken naar een baan moet je er altijd van uitgaan dat er een aantal do’s en dont’s zijn binnen het sollicitatieproces. Door je hiervoor bewust van te maken, kun je voorkomen dat je snel misstappen maakt. Zelfs de meest ervaren werknemer kan namelijk leren van zijn of haar fouten terwijl hij of zij op zoek is naar een vacature. Door te leren waar de valkuilen zitten, kun je voorkomen dat je er niet intrapt.

Oriëntatie

Eén van de meest gemaakte fouten die worden begaan tijdens het zoeken naar werk, is het  niet goed oriënteren. Dit houdt in dat je veel te snel op allerlei vacatures reageert. Zonder een ander doel dan zo snel mogelijk weer geld kunnen verdienen. Het hebben van inkomsten is natuurlijk belangrijk, maar nog veel belangrijker is dat je een functie vindt die bij jouw kunnen past.

Neem daarom de tijd om te kijken wat je eigenlijk voor werk wilt gaan doen en wat voor mogelijkheden omheen zitten. Zo ben je dan ook een stuk gelukkiger wanneer je de gedroomde functie binnenhaalt.

Pas zaken aan

Iets anders dat vaak gebeurt als je veel vacatures wilt beantwoorden, is dat je veel van dezelfde soort brieven opstuurt. Het is van groot belang om in jouw motivatiebrief jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Je moest juist (op een goede manier) opvallen bij de werkgever, zodat hij of zij bij het gesprek al een idee heeft wie jij bent. Daarom moet je elke brief ook specifiek toespitsen op het bedrijf.

Hetzelfde geldt dus ook voor jouw cv. Door bepaalde aspecten ervan aan te passen, kun je het meer gericht maken op de functie waar jij naar dingt. Daarmee sluit het beter aan op waar het bedrijf naar op zoek is.

Zorgvuldig

Nog een belangrijk punt is dat je altijd zorgvuldig moet blijven. Veel werkzoekenden gaan veel te snel van start met het beantwoorden van vacatures. Zonder ook nog maar te letten op de fouten die ze in hun antwoord maken. Hiermee geef je eigenlijk meteen een verkeerd signaal af naar de werkgever, waardoor je dat telefoontje voor een gesprek haast wel zeker kunt vergeten.

Maar het gaat niet alleen om slordige spellingsfouten of grammaticale missertjes. Vaak is de opbouw van een motivatiebrief ook heel belangrijk. Hierbij is het nogmaals belangrijk om goed van tevoren je research te doen over het bedrijf die de vacature open heeft staan. Zorg ervoor dat je met specifieke elementen naar hen verwijst.

Zo straalt er geen desinteresse uit jouw brief en laat je zien dat je weet met welke werkgever je in zee wilt gaan. Dit zijn zaken die je niet moet vergeten om van gebruik te maken, aangezien jij je ermee kunt afzetten tegenover andere kandidaten.

You Might Also Like