Werk zoeken

Waar moet ik opletten bij het solliciteren

Vandaag de dag wordt het steeds moeilijker om een baan te vinden. Dit komt onder andere door de economische crisis en de bezuinigingen die worden gedaan door de overheid. Hierdoor is het noodzakelijk om als werkzoekende u goed voor te bereiden voor de sollicitaties. Naast je CV en motivatie is het belangrijk dat je een goede houding vertoont tegenover de werkgever. Een ongeïnteresseerde en gespannen houding zorgt er namelijk voor dat u op een onjuiste manier overkomt bij de werkgever. Hierdoor wordt de kans klein dat u aangenomen wordt voor de functie waarvoor u heeft gesolliciteerd.

Solliciteer op een functie dat bij u past

Ondanks de crisis zijn er toch nog veel vacatures beschikbaar in de arbeidsmarkt. De werkgevers vragen natuurlijk om veel, maar u moet voor een werkgever kiezen die echt bij u past. Het is natuurlijk de bedoeling dat u jaren met plezier blijft werken bij het bedrijf waar u heeft gesolliciteerd. Een andere manier om te solliciteren is het sturen van een open sollicitatie. Met een open sollicitatie stuurt u uw CV en motivatiebrief naar het bedrijf toe waar op dat moment geen openstaande vacature is. Door het sturen van een open sollicitatie kunt u in de toekomst in aanmerking komen voor een functie in dat bedrijf.

Verloop van de sollicitatieprocedure

Nadat u eenmaal een bericht heeft ontvangen over uw sollicitatie volgt een sollicitatiegesprek met de werkgever. Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat u helder overkomt bij de werkgever. Bovendien is het aan te raden om uw CV en motivatiebrief mee te nemen. Dit laat namelijk zien dat u serieus geïnteresseerd bent in de desbetreffende functie.

Tijdens het gesprek zullen er ongetwijfeld een aantal dingen worden gevraagd. De meeste bedrijven kiezen ervoor om dezelfde vragen te stellen. Echter kan dit wel verschillen per branche. Een aantal vragen die de werkgever u kan stellen zijn als volgt:

  • Waarom heb je gekozen voor deze functie?
  • Kan je ons meer vertellen over je werkervaring?
  • Waar zie je jezelf over 10 jaar?
  • Wat zijn je sterke punten die je ook tijdens het werken kan gebruiken?
  • Wat zijn je zwakke punten die je nog wilt verbeteren?
  • Wat weet je over onze bedrijf en de branche waarin wij zitten?

Tips voor een succesvolle sollicitatie

Iedere werkzoekende streeft er natuurlijk naar om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Bij de sollicitatie is het aan te raden om op een aantal dingen te letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u goed bent aangekleed bij de sollicitatie. Kleding geeft namelijk direct een eerste indruk bij de werkgever. Doordat een eerste indruk zeer belangrijk is kunt u het beste net gekleed zijn voor de sollicitatie. Tijdens het gesprek moet u letten op oogcontact en lichaamstaal. Wanneer u praat tegen de werkgever is  het natuurlijk altijd handig om de werkgever ook aan te kijken. Dit laat namelijk zien dat u actief bent in het gesprek. Kortom is het belangrijkste dat je jezelf bent tijdens de sollicitatie.

You Might Also Like