Werk zoeken

Snel werk vinden zonder diploma – aan de bak zonder papier op zak

werk vinden zonder diploma

Werk vinden lijkt moeilijk zonder dat je de juiste diploma behaald hebt. Toch hoeft het geen enorme horde te zijn om te nemen in de zoektocht naar werk dat bij jou past. Zonder het afronden van een opleiding kun je alsnog aan de slag bij een bedrijf, maar er zijn dan wel een aantal zaken die je moet weten voor je dit succesvol kunt doen. Hieronder volgen een aantal tips over hoe je alsnog aan de bak kunt gaan zonder het juiste papiertje op zak te hebben.

Eerlijk duurt het langst

Tijdens het solliciteren naar een functie moet je ten eerste niet weglaten dat jij jouw opleiding niet hebt afgerond. Laat het dan ook niet weg uit jouw cv en schuw er niet voor om het onderwerp te tackelen tijdens een sollicitatiegesprek met een recruiter van een bedrijf. Bedrijven zijn er namelijk tegenwoordig steeds beter om potentiële kandidaten voor een functie te screenen op hun arbeidsverleden en opleidingen. Dus door het weg te laten, val je al snel door de mand. Eerlijk duurt gewoon het langst. Het siert je als je kunt laten zien dat je wel genoeg ervaring en kennis hebt opgedaan tijdens jouw opleiding. Ook al heb je het niet afgemaakt.

Contact

Een andere manier om de gewenste baan te krijgen zonder een diploma, is door persoonlijk contact op te zoeken met de recruiter van de vacature. Door telefonisch te reageren, kun je het ontbreken van een diploma beter richting de recruiter verantwoorden. En ook motiveren waarom jij juist wel geschikt bent voor de functie. Wees daarin direct en ga niet allerlei andere termen gebruiken om te verhullen dat je een opleiding niet hebt afgerond.

Kwaliteiten

Probeer bij het opstellen van jouw CV dan ook jouw belangrijkste kwaliteiten en vaardigheden als werknemer voorop te stellen. Een handige manier om dit te doen, is door het CV anti-chronologisch te laten verlopen. Begin niet met jouw eerste periode en jouw eerste opleidingen. Maar zorg ervoor dat je andere werkervaringen zo snel mogelijk vermeldt. Laat zien dat je gemotiveerd bent om aan het werk te gaan en waarom jij goed bij de functie past. Schrijf het helder op, zodat het meteen duidelijk is waar jij goed in bent.

Een ander belangrijk punt is om jezelf te blijven ontwikkelen als werknemer. Ga op zoek naar cursussen waar je wat aan hebt om te laten zien dat je over de juiste vaardigheden beschikt voor het soort vacatures waar je naar op zoek bent. Hiermee voeg je niet alleen waarde toe aan jouw CV, maar laat je ook zien dat je ondernemend bent en bereid bent om meer te leren.

You Might Also Like