Werk zoeken

Werken in het buitenland – Hoe zoek je over de grens?

Werk zoeken in het buitenland

Je hoeft niet alleen naar België te kijken om een baan te vinden die bij jou past. Inmiddels zijn er ook genoeg mogelijkheden over de grens te vinden om bij een bedrijf te beginnen als werknemer. Maar vaak is het lastig om je goed te kunnen oriënteren waar je moet gaan zoeken. Er ligt namelijk letterlijk een wereld van banen aan jouw voeten. Het is dan ook aan jou om te kijken waar je een nieuwe baan – en daarmee ook een nieuw leven – in het buitenland wilt beginnen.

Doe onderzoek

Een carrièreswitch naar het buitenland is, hoe je het ook wendt of keert, een enorme stap om te maken. Daarom is het uitermate belangrijk om van tevoren onderzoek te doen waar je naartoe gaat en in wat voor werkcultuur je terecht komt. Dit kan namelijk sterk verschillen van de werksfeer en de gewoontes die daarbij horen in België. Zo werkt het in Japan letterlijk heel anders. Maar ook dichterbij in Europese landen zijn er andere gebruiken rondom de werkomgeving. Daarom is het altijd goed om je over dit soort zaken goed in te lezen en voorbereid te zijn op de verschillen.

Regelen vooraf

Ook is het handig om van tevoren alvast wat dingen geregeld te hebben. De taal onder de knie hebben is sowieso een gegeven. Maar ook huisvesting en het incalculeren van bepaalde onkosten tot jij je er geïnstalleerd hebt zijn goede zaken om alvast vooraf een goede kijk op te hebben. Daarnaast kan het ook geen kwaad om bij de ambassade of het consulaat van het land waar je wilt gaan zoeken na te vragen of jouw behaalde diploma’s in het buitenland ook gelden.

Het solliciteren zelf

Als het op het solliciteren zelf aankomt, kun je het beste een aantal internationale vacaturebanken raadplegen. Door je hierop te profileren, kun je al gauw het soort werk vinden over de grenzen waar jij naar op zoek bent. Deze websites kunnen ook gebruikt worden om je te laten raadplegen wat het banenaanbod per land is.

Als je vervolgens een uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek, kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Vooral buiten de Europese grenzen is het begrijpelijk dat je niet gelijk in het land woont waar je wilt gaan werken. Sollicitatiegesprekken kun je dan proberen te plannen per telefoon of videoprogramma’s als Skype. Binnen Europa kan het nog dat je zoveel mogelijk gesprekken achter elkaar binnen een relatief korte afstand probeert te plannen. Zo hoef je er niet telkens op uit voor een interview.

Daarna komt het gewoon aan op de stap wagen. Het is altijd een enorme sprong, maar tegelijkertijd ook een uitdaging die nieuwe kansen voor je opent en die jij voor de rest van je leven niet meer zult vergeten. Oftewel, ook al lukt het niet, de stap is het altijd waard.

You Might Also Like