Vacatures, Werk zoeken

Werken in het buitenland, waar moet ik rekening mee houden

Veel Belgen kiezen er ook voor om te werken in het buitenland. Voordat u begint met het zoeken naar een geschikte baan in het buitenland is het handig om de procedure te weten. De reden om in het buitenland te werken kan zijn dat u een goed voorstel heeft ontvangen of dat u terug wilt naar uw moederland. Aangezien het werken in het buitenland voor velen nieuw zal zijn,  is het aan te raden om te denken of u kunt wennen aan het land en de omgeving. Het kan namelijk zo zijn dat u naar een land gaat dat qua ontwikkeling achterloopt in vergelijking met België. In dit geval gaat het adapteren veel moeilijker.

Hoe vind ik een baan in het buitenland?

Door middel van diverse websites kunt u een start maken met het vinden van een geschikte baan. De volgende informatie zal u helpen bij het vinden van een baan:

  • Uitzendbureaus. Uitzendbureaus hebben niet alleen in België contacten, maar het is ook mogelijk om een baan te vinden in het buitenland door middel van een uitzendbureau. Daarom kunt u hier altijd terecht  voor informatie.
  • Kranten en tijdschriften. Niet de Belgische kranten en tijdschriften, maar de buitenlandse kranten en tijdschriften zullen u verder brengen bij het vinden van een baan. Er staan dagelijks tientallen vacatures in kranten en tijdschriften die wellicht geschikt voor u kunnen zijn.
  • EURES European Employment Services. Dit is een Europese Commissie die werkgevers en werkzoekenden bij elkaar brengt onder één website. Met het maken van een account kunt u alle vacatures van de werkgevers die aangesloten zijn bij het European Employment Services zien.

Met de bovenstaande tips over het vinden van een baan in het buitenland komt u heel ver. Verder kunt u ook gebruikmaken van contacten die u zelf heeft in het buitenland. U kunt bijvoorbeeld bij familie vragen of zij wat kunnen regelen. Dit is vooral toepasselijk bij mensen die terugkeren naar hun moederland.

Erkenning van diploma in het buitenland

Tijdens het solliciteren zal het bedrijf waar u heeft gesolliciteerd zonder twijfels vragen naar uw diploma. Doordat u een Belgische diploma heeft kan dit bij sommige sollicitaties een probleem worden. Als oplossing moet u ervoor zorgen dat uw diploma wordt erkend.  Via DUO of Nuffic is het mogelijk dat uw diploma ook wordt erkend in het buitenland. Door contact op te nemen met deze instanties kunt u ervoor zorgen dat u een geldige diploma heeft in het buitenland.

Alles afronden voor het vertrek

Voor het vertrek naar het buitenland is het belangrijk dat er geen openstaande schulden zijn in België. Verder moet u niet vergeten om belasting te betalen over de periode tot uw vertrek. Zonder dat deze zaken geregeld zijn is het helaas niet mogelijk dat u kunt vertrekken naar het buitenland. Met  het in orde brengen van alle zaken kunt u uw koffers inpakken en vertrekken naar het land waar u gaat werken.

You Might Also Like